Updated Carrot Cake Recipe

Bijna een jaar geleden – ik kan amper geloven dat het al zo lang geleden is – postte ik hier op The Beautynary een recept om carrot cake te maken. Sindsdien heb ik nog veel uitgetest en mijn recept is toch een beetje veranderd. De cakes zijn allebei lekker, maar mijn voorkeur gaat momenteel toch uit naar dit recept…

Almost a year ago – I can barely believe that it has been that long – I posted a recipe to make your own carrot cake here on The Beautynary. Since then I have been trying out a lot of different recipes and my go-to recipe has changed quite a bit since last year. The cakes are both delicious, but I think I do prefer this recipe…

Dit recept is gebaseerd op dat van Uit Pauline’s Keuken. Ik heb hier en daar wel iets kleins aangepast, maar het is vooral de frosting waar ik mijn eigen recept gebruikte.

This recipe is based on the one from Uit Pauline’s Keuken. I changed a few things here and there, but it is especially the frosting where I used my own recipe.

Ingrediënten voor de cake:
– 400 g wortels (geraspt)
– 350 g zelfrijzende bloem
– 300 g lichtbruine suiker
– 6 eieren
– 300 ml zonnebloemolie
– 3 tl bakpoeder
– schil van een citroen (geraspt)
– 3 tl kaneel
– 1 tl gemberpoeder
– 1 tl nootmuskaat
– 50 g rozijnen
– een paar walnoten om te garneren

Ingrediënten voor de frosting:
– 400 g roomkaas
– poedersuiker
– een halve citroen
(- een beetje mascarpone)

Ingredients for the cake:
– 400 g carrots
– 350 g self-raising flour
– 
300 g light brown sugar
– 6 eggs
– 300 ml sun flower oil
– 3 tsp baking powder
– peel of one lemon (grated)
– 3 tsp cinnamon
– 1 tsp ginger
– 1 tsp nutmeg
– 50 g raisins
– a few walnuts to garnish

Ingredients for the frosting:
400 g cream cheese
– powdered sugar
– half a lemon
( – a little bit of mascarpone)

1. Mix de eieren, suiker en olie tot een homogeen mengsel.

2. Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix door elkaar.

3. Voeg de geraspte citroenschil en de kruiden toe.

4. Voeg als laatste nog de rozijnen en wortels toe en je beslag is klaar!

5. Deze hoeveelheid deeg past perfect in een springvorm met doorsnede 24 cm. Bak de cake ongeveer 80 minuten op 170°C.

6. Om de frosting te maken meng je eerst de roomkaas (en eventueel de mascarpone) tot hij luchtig is en dan voeg je naar eigen believen citroensap en poedersuiker toe.

1. Mix the eggs, sugar and oil until you have a smooth mixture.

2. Add in the flour and baking powder and mix thoroughly.

3. Add the grated peel of one lemon and the spices.

4. Finally add in the raisins and carrots and your mixture is ready!

5. This amount of dough fits perfectly in a baking tin with a diameter of 24 cm. Bake the cake for around 80 minutes on 170°C.

6. To make the frosting, mix the cream cheese (and mascarpone if you want to) until it is fluffy and then add lemon juice and powdered sugar to your own liking.

Deze cake is heel simpel om te maken, maar toch ook weer iets anders dan normale 4/4 cake of appeltaart ;)

Als je wil kan je nog meer kruiden toevoegen, of de geraspte citroenschil vervangen door de schil van een sinaasappel. Bij gebrek aan sinaasappels probeerde ik het met een citroen en dit smaakt zeker even lekker! Dit recept is normaal gezien voor 12 personen, dus als die hoeveelheid je wat te veel lijkt, kan je het gerust halveren en in een kleiner bakvorm bakken.

This cake is very easy to bake, but it’s still something different than regular vanilla or apple cake ;)

If you want to you can add more spices, or you can replace the grated lemon peel with the peel of an orange. Because I didn’t have any oranges I tried using a lemon and it tastes just as good! This recipe should serve 12 people, so if the quantities sound like they would be too much, you can always halve the recipe and bake it in a smaller tin.

Wat is jullie favoriete recept/cake om te bakken?

What is your favourite recipe/cake to bake?

~ Hannelore

Advertisements

5 thoughts on “Updated Carrot Cake Recipe

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s